Catharina Ziekenhuis rookvrij!

Laatste wijziging bericht op woensdag 12 januari 2022

Per 1 november draagt het Catharina Ziekenhuis haar steentje bij aan een rookvrije generatie. Vanaf die datum mag er niet meer worden gerookt in en op het gehele terrein van het ziekenhuis. De ingangsdatum van 1 november is een bewuste keuze. De ‘Stoptober’-actie, waarbij mensen elkaar jaarlijks in de maand oktober helpen om te stoppen met roken is dan net afgelopen. Samen stoppen, samen sterk: dat is het geheim van Stoptober en het motto waaronder het ziekenhuis zich aansluit bij de Rookvrije Generatie. De maand is een mooie aanloop naar een rookvrij ziekenhuis.

Stophulp
Medewerkers en patiënten kunnen in het ziekenhuis ondersteuning krijgen om te stoppen met roken. Het bieden van stophulp vindt het Catharina Ziekenhuis heel belangrijk. Het ziekenhuis biedt rokers verschillende manieren van ondersteuning aan om niet meer te roken. Patiënten die in het ziekenhuis liggen, krijgen standaard nicotinepleisters aangeboden om een opname goed rookvrij door te komen. Dit wordt door de verzekering vergoed tijdens de opname. Het gaat om pleisters, maar ook om kauw- of zuigtabletten. Daarnaast kunnen rokers terecht op de polikliniek ‘Stoppen met roken’. Per 1 januari 2020 brengen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s.

Aanspreken
Per 1 november zijn alle rookabri’s en –palen in het ziekenhuis en op het terrein weggehaald en vervangen door ‘Rookvrije Generatie’ bordjes. Geen verbodsborden, want uiteindelijk kan het niemand verboden worden te stoppen met roken. Mocht het voorkomen dat er toch op het terrein gerookt wordt, dan worden rokers aangesproken om dit niet meer te doen. “Het Catharina Ziekenhuis staat voor het leven en gezondheid. Wij streven naar het verbeteren van de gezondheid van onze patiënten en wij willen zowel onze eigen medewerkers en patiënten ondersteunen vitaal te blijven. Roken hoort daar niet bij. Een rookvrij ziekenhuis en een programma van begeleiding bij het stoppen met roken ondersteunt onze visie”, benadrukt longarts-oncoloog Quincy de Waard.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven