Groningen wordt eerste stad met rookvrije zones op straat

Laatste wijziging bericht op woensdag 12 januari 2022

Groningen gaat als eerste Nederlandse gemeente het roken op straat in delen van de stad verbieden. De gemeenteraad heeft ingestemd met een plaatselijke verordening voor de instelling van rookvrije zones. De VVD en de SP stemden tegen.

De rookvrije zones komen bij gebouwen van instellingen die daarvoor een verzoek hebben ingediend. Dat zijn er al dertig. Onder die instellingen horen de universiteit en het academisch ziekenhuis UMCG. Ook scholen, kinderopvangbedrijven en theaters willen een rookvrije zone.

Niet alleen sigarettenrook wordt in de rookvrije zones verboden, ook andere schadelijke rookgassen zoals uitlaatgassen van brommers en auto’s en rook van barbecues mogen niet meer. Mogelijk gaan nog meer instellingen een rookvrije zone aanvragen, meldt RTV Noord.

Wie straks een sigaret opsteekt in een aangewezen rookvrije zone begaat een overtreding. Volgens wethouder Mattias Gijsbertsen is het niet de bedoeling om daar boetes voor uit te schrijven. Mensen moeten elkaar vooral aanspreken op het foute gedrag.

Bron: NOS

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven