Laatste wijziging bericht op donderdag 12 januari 2023

Trimbos introduceert zorgpad stoppen met roken

Elke zorgverlener heeft een taak als het gaat om stoppen met roken. Zorgverleners kunnen hierbij een steuntje in de rug gebruiken. Daarom is er nu zorgpadstoppenmetroken.nl. Een digitaal zorgpad dat kan worden ingezet door álle medewerkers in de zorg om mensen die roken te helpen om te stoppen.

Begeleiding bieden bij het stoppen met roken

De juiste zorg op het goede moment bij het stoppen met roken is belangrijk. Zorgpadstoppenmetroken.nl is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en kan worden ingezet bij alle fasen die bij het begeleiden van mensen die roken horen. De website bevat een aanklikbaar zorgpad met de routes die een persoon die rookt doorloopt. Het zorgpad bestaat uit verschillende stappen: adviseren, motiveren, begeleiden en terugvalpreventie. Per stap staat er hoe de zorgverlener dit kan uitvoeren. De website geeft de zorgverlener duidelijk richting hoe de stap aan te pakken met voorbeeldzinnen en een uitgewerkt stappenplan. Daarnaast bevat de website tips, scholingsmaterialen en informatie hoe zelf de stoppen-met-rokenzorg lokaal te verbeteren.

Ontwikkeld samen met zorgverleners

Tien regio’s in Nederland hebben zich tijdens de pilot, genaamd ‘Lokale zorgpaden stoppen met roken’ (2019-2021), ingezet om een lokaal zorgpad stoppen met roken te ontwikkelen. De bevindingen uit deze pilot liggen ten grondslag aan de website. De stoppen-met-rokenzorg is niet overal hetzelfde georganiseerd. Het digitale zorgpad kan worden vertaald naar de lokale situatie. Dit levert een lokaal zorgpad op. Verlenen de huisartsen alle stoppen-met-rokenzorg? Dan zie je dit terug in het lokale zorgpad. Verwijzen ze ook naar een specialist? Dan staat dat in het lokale zorgpad. Op de website kun je lezen welke elementen er minimaal in orde moeten zijn voor het ontwikkelen van een eigen lokaal zorgpad stoppen met roken.

Ga direct aan de slag met zorgpadstoppenmetroken.nl

Laat je inspireren en motiveren door de ‘praktijkvoorbeelden’ en ga vervolgens aan de slag met het maken of verfijnen van een eigen lokaal zorgpad stoppen met roken. Het maakt niet uit of je als zorgverlener nog nooit iets met stoppen-met-rokenzorg hebt gedaan of dat je wellicht (als regio) al vergevorderd bent in het ontwikkelen van een zorgpad. De website biedt handvatten, motivatie en inspiratie voor iedereen werkzaam in de zorg.

Bron: het Trimbos-instituut en zorgpadstoppenmetroken.nl

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven