Laatste wijziging bericht op woensdag 12 januari 2022

Internationale erkenning MCL als rookvrij ziekenhuis

Op 17 juli 2018 ontving het Medisch Centrum Leeuwarden het bronzen én het zilveren certificaat van het Global Network for Tobacco Free Healthcare. Het MCL is daarmee het enige Nederlandse ziekenhuis met de zilveren status van het Global Network, en heeft daarmee de hoogst mogelijke erkenning op dit gebied in Nederland.

Robert van de Graaf, verslavingsarts én landelijk coördinator van het Global Network reikte de erkenning uit aan internist-oncoloog Hiltje de Graaf, initiatiefnemer van rookvrij Medisch Centrum Leeuwarden en aan directielid Arie van der Woerdt.

De certificering is gebaseerd op een self-audit van acht wereldwijde standaarden: van bestuurlijk commitment tot een daadwerkelijk rookvrije omgeving. Robert van de Graaf: “Het MCL was één van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat zijn nek heeft uitgestoken om hélemaal rookvrij te worden. Daarnaast heeft het MCL collega-ziekenhuizen geïnformeerd en geadviseerd over de aanpak om rookvrij te worden. Het MCL heeft een hoge score weten te behalen bij de audit. De aanpak van het MCL is zeer belangrijk voor het gezamenlijk streven om te komen tot een Rookvrije Generatie.”

Hiltje de Graaf: “Natuurlijk is het geweldig dat we deze erkenning krijgen, maar het gaat ons er om dat toekomstige generaties kunnen rekenen op een volledig rookvrije zorg, één van de doelstellingen van de Alliantie Nederland Rookvrij. Met MCL is aangesloten bij de Alliantie. Er is een duidelijke beweging gaande in zorgland om rookvrij te worden: het MCL alleen al is om advies benaderd door meer dan vijfentwintig collega-ziekenhuizen uit Nederland en België die serieus bezig zijn om een rookvrije instelling te worden. We zien steeds vaker berichten over zorginstellingen die rookvrij zijn geworden. We zijn blij dat we daar ons steentje aan kunnen bijdragen.”

Bron en foto: MCL Actueel

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven