Menzis vergoedt verslavingszorg voor rokers

Laatste wijziging bericht op woensdag 12 januari 2022

Zorgverzekeraar Menzis vergoedt de komende drie jaar stophulp voor zwaar verslaafde rokers binnen de verslavingszorg. Die hulp kan variëren van eerstelijnsbegeleiding tot klinische opname. Verslavingsarts Robert van de Graaf spreekt van een ‘doorbraak’.

Menzis heeft met verslavingsinstelling Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) afgesproken om als experiment gedurende drie jaar de behandeling te vergoeden van rokers die via verslavingszorg willen proberen van hun verslaving af te komen.

Verslavingsarts Robert van de Graaf, werkzaam bij VNN, noemt het ‘een heel grote stap dat tabaksverslaving als echte verslaving wordt gezien, in plaats van alleen als ongezonde leefgewoonte’. Volgens hem is het voor het eerst in Nederland – en ‘waarschijnlijk ook wereldwijd’ – dat een zorgverzekeraar gespecialiseerde verslavingszorg aan rokers vergoed. ‘In richtlijnen voor stoppen met roken staat wel dat er voor een kleine groep zwaar verslaafde rokers verslavingszorg beschikbaar moet zijn, maar het was er nog niet. Verslavingsinstellingen pakten hun rol niet omdat het nog niet werd betaald. Menzis steekt hiermee zijn nek uit.’

Bron: Medisch Contact

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven