Radboudumc rook- en dampvrij!

Laatste wijziging bericht op woensdag 12 januari 2022

Medewerkers, patiënten, bezoekers en studenten hebben recht op een gezonde werk-, zorg-, en leeromgeving. Een rookvrij terrein hoort bij die gedachte. In het Radboudumc gaat officieel per 1 oktober (Stoptober) een campagneteam van start met als doel een rookvrij (en dampvrij) terrein per 1 januari 2020. Het campagneteam nodigt huisartsen uit mee te denken en mee te werken aan dit initiatief, met als uiteindelijk doel om patiënten, medewerkers en alle anderen een reden te geven om daadwerkelijk te stoppen met roken.

In het campagneplan zijn alle domeinen opgenomen om het doel te bereiken. Hieronder vallen de drie pijlers zorg, onderzoek en onderwijs. Een voorbeeld hiervan is het opnemen van preventiezorg binnen het curriculum van studenten geneeskunde, maar ook op andere gebieden worden programma’s opgezet.

Het Radboudumc hoopt met deze campagne medewerkers, patiënten en studenten te stimuleren om te kijken naar het eigen rookgedrag. Uitdrukkelijk is de campagne niet bedoeld om iedereen te verplichten te stoppen met roken. Maar onderdeel van de campagne is wel ondersteuning voor medewerkers (en patiënten) die de wens hebben om te stoppen met roken. Denk bijvoorbeeld aan individuele hulp of in groepsverband.

De eerstelijnszorg  is een belangrijke partner. Daarom werkt het campagneteam samen met de huisartsen van UGC Heyendael en de rookstop begeleidingsspecialisten van Sinefuma. Sinefuma werkt eveneens samen met OCE praktijkondersteuning.

In de aanloop naar 1 oktober worden verschillende programma’s opgezet in samenwerking met intern en extern betrokken partijen. Samenwerking met de huisartsen wordt hierbij expliciet gezocht, zij hebben immers al een directe band met hun patiënten en kunnen een cruciale rol spelen in de ondersteuning van de patiënt die wil stoppen met roken. Maar uiteindelijk is in elk programma de grootste rol voor de roker zelf!  

Het campagneteam kan huisartsen op verschillende manieren ondersteunen. Denk daarbij aan beschikbaar stellen van standaardbrieven, voorbeelden, advies etc. Maar misschien heeft u behoefte aan andere ondersteuning. Daarvoor kunt u contact opnemen met het campagneteam.

“We gaan voor ons uiteindelijke einddoel – mensen helpen om te stoppen met roken – en geloven daarbij in de kracht van de samenwerking. Doet u mee?”

Vragen en/of opmerkingen?
[email protected] of [email protected]

Bron: nijmegen.lhv.nl

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven