Rookvrij Prijs 2024

Laatste wijziging bericht op maandag 3 juni 2024

Journalist en presentator Fons Hendriks krijgt dit jaar de Rookvrij Prijs toegekend voor zijn indrukwekkende 11-delige podcast “Verslaafd Gemaakt”.

In deze 11-delige podcast gaat Hendriks in gesprek met onder andere een 13-jarige vapeverslaafde, een zorgverzekeraar die niet weet wat vapen is, bezorgde artsen en demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen. Hendriks ging ook undercover om de invloedrijkste lobbyist aan de tand te voelen. Dat lukte, waardoor hij kon bewijzen dat de tabaksindustrie weet dat de stap naar een sigaret juist kleiner wordt als jongeren beginnen met vapen.

Leden van Clean Air Nederland kiezen ieder jaar een persoon of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de rookvrije samenleving. De prijs bestaat uit een glazen bokaal met inscriptie en wordt binnenkort aan Hendriks uitgereikt.

Luister naar de 11-delige podcast “Verslaafd gemaakt” via deze link.

Wereld Niet Roken Dag
Vrijdag 31 mei is de jaarlijkse Wereld Niet Roken Dag, een dag die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in 1987 heeft uitgeroepen om aandacht te geven aan de gevaren van roken. Mensen die roken worden aangemoedigd om op deze dag niet te roken. De dag heeft elk jaar een ander thema. Het thema van 2024 is ‘kinderen beschermen tegen de invloed van de tabaksindustrie’. Doel hiervan is mensen bewust maken van de sluwe trucs die de tabaksindustrie gebruikt om jongeren verslaafd te maken, en zorgen dat het gebruik van tabak en vapes onder jongeren daalt.

Rookvrij Prijs
De Rookvrij Prijs is een initiatief van Clean Air Nederland en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor een rookvrije samenleving. De prijs werd in 1974 voor het eerst uitgereikt aan Anne Vondeling. Andere bekenden die deze prijs ontvingen: Richard Krajicek, Bart Veldkamp, Ria Beckers, Jacques Wallage, Rob de Nijs, Maartje van Weegen, Peter R. de Vries, Els Borst, Harry van Bommel, Erica Terpstra, Gerard Spong, Ab Klink, Pauline Dekker en Wanda de Kanter, Carla Dik-Faber, Hester Zitvast, Ahmed Aboutaleb, René Medema, Arjen Lubach, Joop Bouma en afgelopen jaar zorgorganisatie Groenhuijsen.

Bron: Clean Air Nederland

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven