Rookvrije zone leidt tot minder rokers

Laatste wijziging bericht op woensdag 12 januari 2022

Rookvrije zone leidt tot minder rokers

Sinds een jaar is het gebied voor het Erasmus MC rookvrij. Als een van de eerste gemeenten in Nederland kreeg Rotterdam daarmee een rookvrije zone in de openbare ruimte. Alle organisaties gelegen binnen het gebied rond om het Erasmus MC en Hogeschool Rotterdam sloegen de handen ineen om zo actief bij te dragen aan een Rookvrije Generatie. Een jaar na dato is de pilot afgerond en zijn de resultaten bekend: de zone draagt bij aan minder roken in het hele gebied. Het aantal rokers binnen de zone is afgenomen met 45%. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

De afname van het aantal rokers was met 48% het meest zichtbaar op het terrein van het Erasmus MC. Op het terrein van de scholen is een daling van 38% zichtbaar. Vooral medewerkers van de instellingen (–63%) en patiënten (–70%) rookten minder na de invoering van de zone, gevolgd door scholieren/studenten van de Hogeschool en het Gymnasium met 45%.

Hoewel het aantal rokers rondom de grens van de rookvrije zone toenam, was deze toename veel kleiner dan de afname van het aantal rokers in de rookvrije zone. Het betreffen gemiddeld 432 meer rokers per dag buiten de zone in relatie tot gemiddeld 1857 minder rokers per dag binnen de zone. Dit wijst erop dat het roken in het gehele gebied rondom de instellingen is afgenomen.

Hoofdonderzoeker en kinderarts Jasper Been is tevreden met de resultaten: “Het is natuurlijk fantastisch te zien dat roken afneemt door de zone. Nu moeten we samen kijken wat nóg beter kan om die Rookvrije Generatie te bereiken.”

In de rookvrije zone is roken niet verboden. Wel wordt aan bezoekers van de zone gevraagd mee te werken aan het rookvrij houden van het gebied. Met belijning, tegels, banieren en borden is aangegeven waar liever niet gerookt mag worden. In de eerste weken spraken toezichthouders rokers actief aan.

Onderzoek door medisch studenten wijst uit dat het overgrote deel van de rokers positief reageert wanneer zij worden aangesproken. Driekwart van de rokers past zich dan alsnog aan het beleid (maakt sigaret uit of rookt verder buiten de zone). Uit aanvullend belevingsonderzoek van de gemeente Rotterdam blijkt verder dat veel gebruikers het normaal vinden om rondom een ziekenhuis/onderwijsinstelling niet te roken.

De resultaten zijn veelbelovend en een stap in de goede richting, vindt wethouder Sven de Langen. “Roken veroorzaakt nog steeds de meeste ziektelast en sterfte. Rotterdam streeft daarom naar een daling van het aantal rokers in Rotterdam en een Rookvrije Generatie (RVG) De ontwikkeling van rookvrije plekken is daarbij heel belangrijk. Hier gaan we dan ook zeker mee door.”

Bron: Gemeente Rotterdam

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven