Congres Rookvrije Zorg op 10 november 2022

Laatste wijziging bericht op donderdag 12 januari 2023

Kijk het congres terug via: Rookvrije Zorg congres 2022

Thema: ‘Ga het gesprek aan’

Op 10 november 2022 (13.00-16.30u) vindt het gratis online congres ‘Zorg voor rookvrije zorg’ plaats. Het congres wordt georganiseerd door het Trimbos-instituut, de NVZ, de NFU, de Nederlandse GGZ, VKN, ActiZ en de VGN.

Aanmelden kan via deze link

  • Thema: Ga het gesprek aan – met medewerkers, collega’s en rokers
  • Voor wie: alle medewerkers in de zorg: zorgprofessionals, managers, begeleiders; zowel intramuraal als extramuraal
  • Wanneer: 10 november 2022 (13.00-16.30u)
  • Waar: online, gratis inschrijven via deze link
  • Accreditatie: 3 punten voor KNMG (ABAN), V&VN (VSR), NVvPO (V&V) en SMR coaches (Kabiz)

Opening en lezing over rookvrije zorg (13.00-13.20u)
Dagvoorzitter Esther Croes is arts-epidemioloog en werkt bij het programma Tabak en Drugs bij het Trimbos-instituut. Zij zal een lezing geven over waarom het belangrijk is om als medewerker in de zorg het gesprek over roken aan te gaan. Daarin neemt zij ons ook mee in de huidige cijfers over roken en de gevolgen van roken en meeroken, en zal zij de stand van zaken bespreken van de rookvrije zorg.

Ex-roker deelt ervaringen (13.20-13.40u)
Ervaringsdeskundige/stopper met een licht verstandelijke beperking (LVB) aan het woord.

Brian van der Vlies is twee jaar geleden gestopt met roken en is ervaringsdeskundige met een LVB. Hij ontvangt zorg van Ipse de Bruggen (gehandicaptenzorg) en deelt graag zijn ervaringen. 

Tijdens dit interview/vraaggesprek zal Brian vertellen wat voor hem wel en niet werkt en wat hem heeft geholpen om te stoppen met roken. Meerdere medewerkers in de zorg hebben met hem gesproken over het (stoppen met) roken. Hij vertelt tijdens dit interview (aan Trijnie Rozema, adviseur rookvrije zorg bij NL GGZ) wat voor hem helpend is geweest en wat hij als prettig heeft ervaren. Kortom: Brian geeft tips! Deelnemers kunnen via de chatfunctie vragen stellen aan Brian.

Lezing over stoppen met roken bij medewerkers (13.40-14.10u)
Lezing over het bespreekbaar maken van roken bij werknemers. 
Dr. Floor van den Brand is postdoctoraal onderzoeker op het gebied van (stoppen met) roken aan de Universiteit Maastricht. Zij onderzocht tijdens haar PhD (2015-2020) wat het effect is van financiële beloningen voor medewerkers als zij stoppen met roken. Daarnaast ontwikkelde zij samen met experts, werkgevers en rokende werknemers een training over hoe werkgevers op een positieve manier met hun werknemers een gesprek kunnen houden over stoppen met roken.

10 min pauze (14.10-14.20u)

Filmpje: hoe ga je in gesprek met de roker? (14.20-14.30u)
Het bespreekbaar maken van roken: doe het eens anders!

Sylvia Heddema is meer dan 35 jaar werkzaam in de zorg waarvan 25 jaar als wijkverpleegkundige en daarna als longverpleegkundige. Vanaf 2014 is zij actief in de stoppen-met-roken zorg. Zij combineert graag een gezonde dosis humor met een interactieve aanpak om meer luchtigheid te brengen in zowel een stoppoging als een scholing voor medewerkers in de zorg rondom rookstopbegeleiding. Daarbij staat een praktische aanpak voorop. Zij heeft de kaartenset ‘Roken besproken’ ontwikkeld, een mooie praktische opstap voor zorgverleners om het motiverende gesprek met rokers aan te (blijven) gaan. Deze kaartenset bevat veel voorbeeldzinnen die direct in de praktijk kunnen worden toegepast in het gesprek met de roker. Tijdens dit filmpje legt Sylvia uit hoe zorgverleners bewust kunnen worden van hun  huidige reactie en hoe het ook anders kan.

Argumenten tijdens het rookstopgesprek (14.30-15.15u)
Hoe ga je het gesprek aan over rookvrije zorg en wat zijn je argumenten?  

Greet Vos is opgeleid als docent drama en heeft ruim tien jaar geacteerd in theatergezelschappen en televisieseries. Daarna heeft zij als trainingsactrice gewerkt voor uiteenlopende sectoren. In de zorg begeleidt zij bijeenkomsten voor diverse medewerkers (verpleegkundigen, verzorgenden, leidinggevenden, huisartsen). Humor, (zelf)relativering, verbinding en waarachtigheid zijn hierin de sleutelwoorden. Daardoor worden spannende gesprekken waar druk op zit eenvoudiger en ontdek je wat je werkelijk ervaart en wilt zeggen. 
Tijdens deze interactieve sessie gaan enkele medewerkers uit verschillende zorgkoepels uitproberen hoe het gesprek aan te gaan en je punt te maken over rookvrije zorg.

10 min pauze (15.15-15.25u)

Rondetafelgesprek over het gesprek aangaan (15.25-16.10u)
Hoe maak je een zorginstelling of -locatie rookvrij? Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers rookvrij worden? Welke gesprekken zijn daarvoor nodig? En hoe pak je dat aan?

Tijdens dit rondetafelgesprek praten medewerkers van VNN (verslavingszorg), Novicare (gehandicapten- en ouderenzorg) en IJsselheem (ouderenzorg) over hoe zij binnen hun instelling of locatie het gesprek over rookvrije zorg hebben gevoerd. Zij vertellen hoe je het gesprek aangaat met collega’s, werknemers, het bestuurder en externe partners. Aan tafel zitten:

Marian Hooisma (ggz-agoog) en Jip Noest (verpleegkundig/ sociotherapeut) zijn beiden werkzaam bij VNN (verslavingszorg) in de kliniek Bolsterburen in Heerenveen. Deze kliniek is sinds 2017 rookvrij. Zij hebben in 2022 de Rookvrije Generatie Award gewonnen voor het beste Friese initiatief. Door rookvrij te worden is er meer rust ontstaan op de afdelingen in de kliniek.

Michiel Vermaak is Arts Verstandelijke Gehandicapten (AVG) bij Novicare. Hij weet hoe een nicotineverslaving werkt en hoe nadelig roken is voor de kwaliteit van leven van patiënten/cliënten. Als ex-roker heeft hij zelf ervaren hoe moeilijk het is om van het roken af te komen en welke hulp er beschikbaar is.

Ruby Diender is verzorgende bij woonzorg/ouderenzorg IJsselheem. Sinds 1 januari 2022 zijn alle locaties van IJsselheem rookvrij, dat betekent dat er niet meer gerookt wordt door medewerkers, vrijwilligers en bezoekers in en rondom gebouwen en op de terreinen van de zorglocaties.

Korte samenvatting, inspirerende woorden en afsluiting (16.10-16.30u)
Dagvoorzitter Esther Croes zal een korte samenvatting geven van het congres en de geleerde lessen. Daarna volgt een inspirerend woord van Maarten van Ooijen, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ten slotte zal dagvoorzitter Esther Croes het congres afsluiten.

AANMELDEN kan gratis via deze link.

Heeft u vragen? Mail dan naar [email protected]

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven