Stoppen met roken sprookje gelanceerd

Laatste wijziging bericht op woensdag 12 januari 2022

Medisch specialisten worden vaak geconfronteerd met de gevolgen van roken. De patiënten zijn (ernstig) ziek door de sigaret, maar de oorzaak van de door roken-gerelateerde ziekten bespreken artsen lang niet altijd. Het verwijzen van patiënten naar passende stopzorg gebeurt nog veel minder vaak. Longartsen en cardiologen lanceren daarom, in samenwerking met het Trimbos-instituut, ‘Het Stopsprookje’. Tips en informatie voor specialisten om aan de slag te gaan met stoppen met roken in hun ziekenhuis komen ter sprake in het filmpje.

Opzetten rookstoppoli
In het sprookje over een slimme specialist delen artsen, rookstopcoaches en ex-rokers hun ervaringen met een rookstoppoli in het ziekenhuis. Leon van den Toorn, longarts en voorzitter van de longartsen vereniging NVALT:“Roken is een verslaving en daarmee een chronische ziekte. Voor andere chronische ziekten worden patiënten standaard behandeld. Waarom zou dit voor roken anders zijn? We willen daarom zoveel mogelijk specialisten stimuleren om een rookstoppoli op te zetten.”


Verantwoordelijkheid bij de specialist
Roken is de belangrijkste beïnvloedbare gezondheidsfactor. De kans dat stoppen met roken daadwerkelijk lukt, is echter groter als mensen daar hulp bij krijgen. De NVALT en de NVVC (Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie) vinden het de verantwoordelijkheid van de specialist om de Stoppen Met Roken zorg in gang te zetten. In het Stopsprookje geeft Luc van Lonkhuijzen, Gynaecoloog-oncoloog in het Amsterdam UMC aan:“Als iemand bij de dokter komt, is dat een belangrijk moment in hun leven en juist dat moment kun je als specialist aangrijpen om te beginnen over stoppen met roken.”


Benieuwd hoe de slimme specialist dit regelt?
Bekijk het stopsprookje en het overzicht van ziekenhuizen met rookstoppoli om inspiratie op te doen.

Bron: Trimbos-instituut

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven