Symposium ‘Maak de zorg rookvrij’ op 31 mei

Laatste wijziging bericht op woensdag 6 april 2022

Bekijk het symposium terug via deze link.

Symposium ‘Maak de zorg rookvrij’

Inzetten voor rookvrije zorg? Neem dan deel aan het gratis online symposium ‘Maak de zorg rookvrij’ op 31 mei. Centraal staat de uitwisseling van kennis, ervaringen en tips om in de eigen organisatie aandacht te geven aan dit onderwerp en cliënten/patiënten een gezonde en rookvrije toekomst te bieden.

Langzamerhand groeit het besef dat roken dé belangrijkste te voorkomen oorzaak van ziekte en (vroegtijdig) overlijden is. Zorgprofessionals kunnen een belangrijke rol spelen in de behandeling van tabaksverslaving en in het stimuleren van een rookvrije omgeving.

Maar waar begin je, welke stappen kun je zetten en hoe zet je door? Het symposium ‘Maak de zorg rookvrij’ gaat in op deze vragen. Sprekers zijn onder andere Wanda de Kanter (longarts en oprichter stichting Rookpreventie Jeugd), zij bespreekt het effect van roken op ons lichaam en gemoed en gaat daarmee langs het hele lijf. Daarna zijn er parallelsessies voor deelnemers die net starten met het rookvrij maken van hun organisatie en voor deelnemers die hier al langer mee bezig zijn.

Parallelsessies

In de eerste sessie voor beginnende deelnemers worden projectleiders uit de GGZ geïnterviewd over hun aanpak en hun sleutels tot succes bij het rookvrij maken van hun organisatie. Vervolgens wordt ingegaan hoe je als zorgverlener stoppen met roken kunt betrekken in de gesprekken. 

Voor deelnemers die al langer bezig zijn met het rookvrij maken van hun organisatie, verkent prof. dr Brigit Toebes de ethische en juridische grenzen bij het rookvrij maken van een zorgorganisatie. Prof. dr. Arie Dijkstra gaat vervolgens in op gedragsverandering, hoe motiveer je iemand om te stoppen met roken. 

Het symposium wordt afgesloten met een paneldiscussie.

31 mei 2021

Op ‘Wereld Niet Roken Dag’ organiseert de KNMG, NVZ, NFU, Nederlandse ggz en Verslavingskunde Nederland dit symposium in samenwerking met het Trimbos-instituut. Het symposium heeft als doel zorgprofessionals, studenten, bestuurders en beleidsmedewerkers die zich willen inzetten voor tabaksontmoediging in de zorg te stimuleren en een startpunt te geven.

Programma

Maandag 31 mei 2021, 13.00-16.30u

Opening door dagvoorzitter Gert van Dijk, beleidsadviseur KNMG (13.00-13.05 uur)

Longarts Wanda de Kanter over het effect van roken op het lijf en gemoed (13.05-13.30 uur)

pauze

  • Break-out rooms (13.35-14.30 uur):

Break-out room 1: Attie van der Meulen, beleidsadviseur Verslavingskunde Nederland, in gesprek met projectleiders uit de GGZ (Rookvrij worden als organisatie: hoe doe je dat?)

Break-out room 2: Brigit Toebes, Hoogleraar gezondheidsrecht in internationaal perspectief, over rookvrij worden en de (juridische) dilemma’s: hoe ver mag je gaan?

pauze

  • Break-out rooms (14.50-15.40 uur):

Break-out room 1: Robert van de Graaf, verslavingsarts KNMG en leefstijlarts VNN, over hoe je stoppen met roken bespreekt

Break-out room 2: Arie Dijkstra, hoogleraar gedragswetenschappen, over gedragsverandering (Hoe motiveer je iemand om te stoppen met roken?)

pauze

Paneldiscussie/-gesprek (15.45-16.10 uur)

Boodschap van staatssecretaris Paul Blokhuis (16.10-16.15 uur)

Terugblik door woordkunstenaar Atta de Woordtolk (16.15-16.25 uur)

Afsluiting door dagvoorzitter Gert van Dijk (16.25-16.30 uur)

Bekijk hier het teaserfilmpje met aankondiging van de sprekers: https://vimeo.com/534320744

Aanmelden

Via deze link kunt u zich gratis aanmelden. 

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven