Symposium ‘Rookvrije generatie, onze zorg’ in VieCuri

Laatste wijziging bericht op woensdag 12 januari 2022

Woensdagavond 2 oktober vond er bij VieCuri in Venlo een groot symposium plaats met als titel “Rookvrije Generatie, onze zorg”. De gemeente Venlo, VieCuri Medisch Centrum, Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid, Cohesie huisartsenzorg en GGD Limburg Noord organiseerden het symposium. In 2018 ondertekenden deze partners een convenant om zich samen sterk te maken voor een rookvrije generatie. Het symposium was met zo’n 150 aanmeldingen ruim volgeboekt. Een breed publiek van zorgprofessionals, beleidsontwikkelaars, managers en bestuurders vanuit de regio en daarbuiten heeft zich aangemeld. Vanwege de overweldigende belangstelling overweegt de organisatie om het symposium nogmaals te organiseren in 2020.

Doel van het symposium is het vergroten van de bewustwording over roken en de gevolgen ervan. Met name roken in het bijzijn van kinderen is niet goed, want zien roken doet roken. Tijdens het symposium werden zorgprofessionals aangezet om na te denken over hun eigen bijdrage aan de Rookvrije Generatie. In hun werk zien zij dagelijks mensen die (nog) roken. Bijkomend doel is de verschillende zorgprofessionals (jeugdzorg, huisartsen, fysiotherapeuten, chirurgen, verpleegkundigen, GGZ artsen etc.) met elkaar te verbinden en daarmee de hele sector te activeren.

De avond startte met een lezing door verslavingsarts Robert van de Graaf gevolgd door een paneldiscussie met onder andere Jolande Sap (VWS gespreksgroep Nationaal Preventieakkoord), Harry Pouwels (longarts VieCuri) en Sigrid Attema (KWF Kankerbestrijding). Daarna waren er vier workshops waaruit de deelnemers konden kiezen: het omgaan met weerstand tegen stoppen met roken, het creëren van een rookvrije omgeving voor medewerkers en cliënten, de invloed van roken op het jonge leven en de hulp die er is bij het stoppen met roken. Huisartsen, chirurgen, bestuurders, verpleegkundigen, verloskundigen, praktijkondersteuners en kinderartsen gingen met elkaar in gesprek.

Bron: VieCuri Medisch Centrum

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven