UMC Utrecht wordt geheel rookvrij

Laatste wijziging bericht op woensdag 12 januari 2022

Per 1 oktober zal het UMC Utrecht, inclusief het omliggende terrein, geheel rookvrij zijn. Dat heeft de raad van bestuur onlangs besloten. Het WKZ wordt al per 18 mei rookvrij.

Roken past niet bij een gezonde leefstijl en niet bij een plek waar mensen komen om hun gezondheid te verbeteren. Daarom heeft de raad van bestuur besloten dat het UMC Utrecht per 1 oktober 2018 volledig rookvrij zal zijn. Ook de afnemende acceptatie van roken in onze samenleving speelt een rol bij dit besluit, evenals het feit dat roken een verhoogd risico geeft voor veel ziektebeelden die in het UMC Utrecht behandeld worden.

Beste behandeling

Professor Frank Visseren, internist-vasculair geneeskundige, kan hierover meepraten. “Roken is bijvoorbeeld een van de grootste veroorzakers van hart- en vaatziekten, net als hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Je kunt als arts de vaatziekte behandelen, zoals we elke dag doen, maar dan is er al flinke schade aan hart of hersenen ontstaan. Je loopt gewoon achter de feiten aan. De beste behandeling van een vaatziekte is het voorkomen ervan.”

Om dit te onderstrepen pakt Frank de recente promotie van Johanneke van den Berg erbij. Zij concludeerde op basis van het Utrechtse SMART-cohort dat patiënten die op hun 50e een hart- of vaatziekte krijgen en vervolgens stoppen met roken, gemiddeld 5 jaar langer leven. Bovendien stellen deze stoppers een volgende hart- of vaatziekte met gemiddeld 10 jaar uit, vergeleken met patiënten die blijven doorroken. Frank: “Stoppen met roken heeft altijd zin, ongeacht de leeftijd waarop iemand voor het eerst hart- of vaatziekte krijgt. Maar nog beter was geweest als ze eerder waren gestopt, want dan was die vaatziekte waarschijnlijk niet ontstaan.”

18 mei WKZ rookvrij

Frank maakt deel uit van de projectgroep UMC Utrecht rookvrij, die onder leiding van Sanne Slot, hoofd P&O Gezondheid, de uitvoering en communicatie voor zijn rekening neemt. Sanne: “Als eerste stap maken we het WKZ volledig rookvrij, inclusief de buitenterreinen. Dit gebeurt op 18 mei, tegelijk met de opening van het Prinses Máxima Centrum, waarvan de gebouwen en het omliggende terrein direct rookvrij zullen zijn.” Behalve de rookabri bij de zijentree van het WKZ zal op 18 mei ook de abri bij de hoofdingang van het AZU verdwijnen. Sanne: “Reden hiervoor is dat we veel klachten krijgen over rookoverlast bij de hoofdingang.”

De resterende rookabri’s, bij het Van Geunsgebouw, het CMH en de Spoedeisende Hulp, worden per 1 oktober 2018 ontmanteld. Vanaf dat moment is het in het gehele UMC Utrecht niet meer toegestaan om te roken, noch in de gebouwen, noch op de omliggende terreinen. Frank: “Als zorgverleners hebben we een verantwoordelijkheid voor onze eigen directe omgeving, maar ook als instituut, als ziekenhuis, hebben we een voorbeeldfunctie. Het normale moet er vanaf: roken ís niet normaal.” Wat volgens Frank overigens niet wil zeggen, dat we niet met de menselijke maat moeten blijven meten. “Er moeten uitzonderingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld voor terminale patiënten die hun laatste sigaret willen roken of voor ouders die net te horen hebben gekregen dat hun kind ongeneeslijk ziek is.”

Het projectteam zal de komende maanden alle betrokkenen binnen het UMC Utrecht verder informeren. Met het volledig rookvrij maken van de gebouwen en het ziekenhuisterrein wil het UMC Utrecht aansluiten op de landelijke campagne ‘Op weg naar een rookvrije generatie’.

Bron en foto: www.umcutrecht.nl

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven