Laatste wijziging bericht op woensdag 12 januari 2022

Vijfde editie van Stoptober afgetrapt in Amsterdam

Katja, Kees en Jan stoppen met roken.

Voor het vijfde jaar op rij staat de maand oktober in Nederland in het teken van Stoptober; 28 dagen niet roken in oktober. Dankzij de positieve aanpak, de gratis Stoptober-app en de dagelijkse steun van Stoptober via social media hebben al bijna een kwart miljoen Nederlanders de afgelopen jaren meegedaan aan Stoptober. Ook de steun van de stoppers onderling draagt bij aan het succes. Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de stoppers Stoptober ook daadwerkelijk volhoudt.

Ambassadeurs

Dit jaar gaan actrice- en presentatrice Katja Schuurman, presentator Kees van der Spek en Omroep MAX-directeur Jan Slagter vanaf 1 oktober de uitdaging aan om 28 dagen te stoppen met roken. Gelegenheidsroker Katja Schuurman wil graag helemaal stoppen en kijkt er naar uit om dit met alle stoppers samen te doen: “Het is een gewoonte waar ik graag vanaf zou zijn. Samen stoppen is fijn, het sterkt in het volhouden. Het gevoel dat je niet alleen bent en soms even chagrijnig naar elkaar kan kijken en dan elkaar lachend lief omhelzen. Ik ben ook graag een voorbeeld voor anderen, en ook zeker voor mijn dochter.” Schuurman is ook het gezicht van de radio en tv-reclame van Stoptober. Kees van der Spek rookt sinds zijn 16e en weet zeker dat Stoptober hem het laatste zetje kan geven: “Als je een maand kunt stoppen, is de kans dat je echt helemaal kunt stoppen enorm groot.” Voor Jan Slagter is dit een kans die hij met beide handen aangrijpt: “Ik rook al 40 jaar tussen de anderhalf en twee pakjes per dag. Volgend jaar word ik 65 jaar en ik heb het gevoel: het is nu of nooit.”

Aanmoediging staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS)

“Stoppen met roken doe je voor jezelf maar ook voor je kinderen en de familie en vrienden om je heen. Het helpt enorm bij stoppen als je om je heen zo weinig mogelijk mensen een sigaret ziet opsteken. Rookvrij is ondertussen gelukkig steeds gewoner. In de trein, het stadion, op het schoolplein, in en om het ziekenhuis. Sinds deze maand zijn zelfs 550 sportclubs geheel rookvrij. Geweldig nieuws! Stap voor stap brengen we zo samen de eerste rookvrije generatie dichterbij. Ik wens iedereen die meedoet met Stoptober heel veel succes!”

Stoptober werkt!

Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle rokers in Nederland graag wil stoppen met roken, maar dit is nog niet zo eenvoudig. Voor een roker lijkt er eigenlijk nooit een juiste gelegenheid om te stoppen. Stoptober creëert dit moment op 1 oktober en biedt met haar programma positieve steun aan iedereen die wil stoppen. Rokers die 28 dagen stoppen met roken hebben 5 keer meer kans om blijvend te stoppen doordat ze hierna door de periode met de zwaarste ontwenningsverschijnselen heen zijn. Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien.

In de afgelopen vier jaar is gebleken dat Stoptober zo succesvol is door de positieve aanpak, de gezamenlijkheid en de steun die Stoptober stoppers te bieden heeft. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC van vorig jaar blijkt dat Stoptober werkt. 70% van de deelnemers heeft Stoptober volgehouden en niet gerookt. Ongeveer de helft daarvan is zelfs na 3 maanden nog steeds gestopt. Dat percentage is vele malen hoger dan een stoppoging zonder hulp. Stoptober is intussen echt een begrip geworden, met 1 oktober als nieuw nationaal stopmoment. Google toont aan dat het aantal zoekopdrachten naar stoppen met roken in oktober minimaal het niveau van 1 januari heeft bereikt.

Nieuwe functionaliteit gratis Stoptober app: chatten

De steun van Stoptober bestaat onder meer uit de gratis Stoptober-app die elke dag berichten stuurt en tips en advies geeft. Dit jaar heeft de app een vernieuwde functionaliteit en kunnen stoppers onderling chatten met elkaar in de app. Daarnaast worden dagelijks tips en berichten gedeeld op de Facebookpagina. Het is ook een belangrijke plek waar gestopte rokers elkaar helpen en steunen.

Stoptober Magazine

Alle deelnemers van Stoptober kunnen het Stoptober Magazine – zolang de voorraad strekt – gratis ophalen bij een Kruidvatvestiging bij hen in de buurt. In het magazine staan inspirerende verhalen van bekende en onbekende Nederlanders en vanzelfsprekend veel tips om de 28 dagen door te komen. Katja Schuurman, Kees van der Spek en Jan Slagter vertellen in dit magazine ook over hun beweegredenen om mee te doen aan Stoptober.

Stoptoberhuis

Van 30 september tot en met 4 oktober laat een groep rokers zich vrijwillig opsluiten om die eerste lastige dagen van Stoptober samen door te komen. De stoppers worden daarbij bijgestaan door stop-coaches en diverse artiesten. Op www.stoptober.tv is te volgen wat er in het huis gebeurt en hoe het de kandidaten vergaat. De kandidaten hebben allemaal hun persoonlijke motivatie om mee te doen. Zo wil bijvoorbeeld Mario graag stoppen voor zijn kinderen: ”Ik kan heel veel alleen, maar ik kan bij het stoppen met roken wel wat hulp gebruiken. Die hulp hoop ik bij het Stoptoberhuis en Stoptober te vinden.” Ook Renate hoopt met hulp van het Stoptoberhuis en Stoptober te stoppen: “Geen excuusjes meer, ik ga ervoor, het is tijd.” Uiteindelijk komt iedereen met hetzelfde doel: samen stoppen met roken en een voorbeeld zijn voor de andere stoppers in het land.

Meedoen aan Stoptober

Iedereen die aan Stoptober wil meedoen kan zich vanaf 7 september inschrijven via de website www.stoptober.nl en kan vanaf 28 september de bijbehorende gratis app downloaden die vanaf 1 oktober dagelijkse steun biedt. De 28-dagen-niet-roken-reis begint op 1 oktober 2018.

Stoptober voor bedrijven

Naast ondersteuning voor individuele deelnemers heeft Stoptober, net als voorgaande jaren, een speciaal aanbod voor bedrijven en organisaties die stoppen met roken bij hun medewerkers onder de aandacht willen brengen. Bedrijven kunnen op bedrijven.stoptober.nl promotiematerialen bestellen en aanvullende trainingen aanvragen.

Initiatiefnemers

Stoptober is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, het Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland. Stoptober begon in Engeland. Ook daar is de campagne al jaren een succes.

Bron: Alliantie Nederland Rookvrij!

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven