VNN op weg naar volledig rookvrij

Laatste wijziging bericht op woensdag 12 januari 2022

Vanaf 3 april 2018 zijn alle VNN-klinieken rookvrij

Met ingang van 3 april 2018 zijn alle klinieken van VNN rookvrij. In de klinieken en op de omliggende terreinen mag dan niet meer worden gerookt. Cliënten worden gestimuleerd om naast hun andere verslaving ook te stoppen met roken. Het rookvrij maken van de klinieken is een belangrijke mijlpaal in het streven van VNN om per 01-01-2019 volledig rookvrij te zijn.

Wat is rookvrij? 

Niemand moét stoppen met roken. Het blijft een eigen keuze. Maar als je in de kliniek bent, mag je niet roken. Dat geldt ook voor medewerkers. Er zijn geen rookruimtes aanwezig.

Voordelen van stoppen

Cliënten worden goed begeleid bij het stoppen met roken. Zowel tijdens de individuele gesprekken als bij de groepsbehandeling is er aandacht voor de voordelen van stoppen. Medicamenteuze behandeling, in de vorm van pleisters en soms nicotinetabletten, behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast is er altijd overleg met de medische staf over een afbouwschema.

Een cadeautje om te stoppen

De kliniek Bolsterburen in Heerenveen was al vanaf juli 2017 rookvrij. Daarmee was Bolsterburen de eerste rookvrije verslavingskliniek in Nederland. Vooraf was het de vraag of een rookvrije kliniek zou leiden tot onrust bij cliënten en minder aanmeldingen. Het tegendeel bleek waar. De behandeling van alcohol- en drugsverslaving is effectiever als ook de tabaksverslaving wordt behandeld. Er is meer rust op de afdelingen en cliënten ervaren het als een cadeautje dat ze de kans krijgen om óók te stoppen met roken.  

Lees ook het ervaringsverhaal van Willem die stopte met roken.

Belangstelling vanuit hele land

De landelijke belangstelling voor het rookvrij maken van de klinieken is groot. Veel collega-instellingen nodigen VNN uit om hen te komen vertellen hoe zij een dergelijke stap ook kunnen zetten.

01-01-2019 volledig rookvrij

VNN heeft met de KNMG een intentieverklaring opgesteld om de zorg rookvrij te maken en samen met andere partners uit de zorg ondertekend. In deze intentieverklaring staat dat VNN, als onderdeel van een breed maatschappelijk tabaksontmoedigingsbeleid, zich de komende jaren inzet om de zorg rookvrij te maken, te beginnen bij de eigen organisatie. De ambitie van VNN gaat dan ook veel verder dan het rookvrij maken van klinieken. In 2019 wordt niet-roken in alle gebouwen en op alle terreinen van VNN voor medewerkers, cliënten en bezoekers de norm.

Bron: vnn.nl

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven